Aardappelen... één van de dingen waar ik NOOIT zonder van wil vallen in mijn voorraadkast.
Snelle gebakken patatjes als perfecte aanvulling bij gebraden kip, een snelle puree of, in combinatie met worteltjes, een snelle wortelstoemp,... Eindeloze mogelijkheden!
Het is ook echt één van de eenvoudigste dingen om te wecken, dus leuk voor de beginnende wecker/weckster.
Belangrijk is om met vastkokende patatjes te werken. Anders krijg je veel zetmeelvorming en is het een smurrie in de pot.
Schil je aardappelen, snij ze in kleine blokjes en doe ze in een ruime hoeveelheid water om ze te spoelen.
Dat spoelen is écht wel belangrijk. Ik ga een aantal keren met mijn handen door de aardappeltjes in het water, zodat de meeste zetmelen zijn weggespoeld. Vervolgens hevel ik ze over naar een andere kom of afwasbak, zodat ik ze opnieuw in helder water kan spoelen. Dit van bak naar bak hevelen doe ik echt wel een keer of 4 à 5, tot er echt geen zweem van zetmeel meer te zien is in het water.
En dan het vullen van de potten beginnen...
De blokjes gaan gewoon rauw in de potten. Puzzel een beetje, zodat er zoveel mogelijk blokjes in kunnen. Vervolgens doe ik er een snufje zout op. Let op: dit moet niet. Wanneer je zoutloos eet, laat je het zout er gewoon uit. Daarna vullen we af met kraantjeswater. Waar je bij soepen, sauzen, enz. vult tot 2 centimeter van de rand, kan je bij het afvullen met zuiver kraantjeswater hoger vullen. Vul je pot gerust tot 1 à 0.5 cm onder de rand. Bij het wecken ontsnapt de hete lucht, maar eventueel overtollig water wordt ook naar buiten geperst. Bij sauzen en soepen geeft dit vervuiling tussen de rubber en de glazen rand. Aangezien we met gewoon water werken, geeft dit géén vervuiling en is er dus ook geen risico dat je pot niet vacuüm zou trekken.
Daarna komt de gesteriliseerde rubberen ring op de glasrand en gaat het deksel erop met klem.
Ik werk zelf graag met oude weckpotten en bij het sluiten met de oude klem, moet je even uitkijken dat je rubber niet opschuift. Soms moet je de klem daarom even opnieuw verwijderen, de rubber terug op z'n plaats schuiven en opnieuw afsluiten.
Aangezien de inhoud van onze weckpot koud is (door de koude groentjes en het koude kraantjeswater), starten we ook met koud water in de weckketel. Zet je potten er in en vul de ketel tot 3/4e hoogte van de hoogste pot. Wanneer je in één laag bijvoorbeeld zowel met potten van 750ml als 1L werkt, vul je dus met water tot je 1L-potten tot 3/4e in het water staan. Je lagere potten zullen dan bijna of helemaal onder water staan, maar dat kan uiteraard géén kwaad. Stel dat je in 2 lagen zou werken, dan staan de onderste potten volledig onder water. Géén probleem!
Vervolgens gaat de weckketel aan. Aardappeltjes weck je 90 minuten op 100°C. (Kies voor je voor grotere stukken aardappel, verhoog je tijd dan tot 2 uur!) De tijd gaat pas in wanneer het water in de weckketel het kookpunt heeft bereikt. Wanneer je met een soeppan met deksel weckt of met een halfautomatische elektrische ketel, moet je zelf even in het oog houden wanneer je ketel op temperatuur is. Vanaf dan gaat de tijd pas in.
Na het wecken zet ik de potten gedurende 24 uur op een dikke sponshanddoek op mijn keukentafel. Na 24 uur verwijder ik de klemmen en check ik of de potten vacuüm zijn.
Hoe controleer je dat? Wel, je heft de weckpot op aan het deksel. Wanneer je de pot gewoon kan optillen aan het deksel zelf, zonder dat de pot loskomt, weet je dat deze vacuüm is getrokken en je weckproces dus goed is verlopen. Dan kan je pot gewoon in de voorraadkast worden gezet. Komt het deksel echter los, weet je dat er geen vacuüm is en dat je aardappeltjes dus niet goed zullen blijven. Zet het deksel terug vast met een klem en zet de pot in de koelkast. Eet ze in de komende dagen op en dan is er geen probleem. Denk niet meteen dat de inhoud van je pot slecht is omdat het deksel loslaat!
En zo weck ik ook worteltjes, of een combinatie van worteltjes en aardappeltjes voor de snelle wortelstoemp.
Het is mogelijk dat er na verloop van tijd een wit laagje op de bodem van je potten komt te liggen. Dat zijn zetmelen die toch nog zijn vrijgekomen uit je aardappelen. Dit is géén probleem. Wanneer er na verloop van tijd troebel water zichtbaar is, of er schuim bovenop je aardappelen komt, is er toch enige gisting aan de gang. Opnieuw: je aardappelen zijn niet direct slecht. Verwerk die potten gewoon zo snel mogelijk. En je neus is op zo'n moment je beste gids. Ruik aan de inhoud van je pot. Stinkt die? Tja, dan is er iets mis gegaan en is de inhoud naar de vaantjes. Ruik je niks speciaal van vieze of zure geur? Smakelijk dan! In alle jaren dat ik al aardappeltjes op voorraad heb staan, heb ik nog maar één keer een slechte partij gehad. Die had ik geweckt tijdens een hittegolf, omdat ik voorbeeldpotten nodig had voor een workshop die ik gaf. Ik wist toen al dat wecken op dat moment een slecht idee was, maar ik had onvoldoende voorraad voor alle deelnemers en moest dus wel aan de slag. Weck dus nooit tijdens een hittegolf (omdat je potten dan onvoldoende kunnen afkoelen) en ook niet tijdens onweersachtige omstandigheden. Dan speelt de luchtdruk écht met onze voeten, met té hoge kans op slechte potten achteraf. Je kan je het werk en de investering van ingrediënten dan beter besparen.
Ben je eerder visueel ingesteld, bekijk dan mijn filmpje over het wecken van aardappeltjes en worteltjes en aardappelen in het volgende YouTube-filmpje.
(Deze blog werd geschreven op 17 oktober 2021, maar door van platform te veranderen is de datumreferentie verdwenen.)