Basis Wecken & Inmaken 3/8/24

Add to calendar:
Basis Wecken & Inmaken

Trek je keukenschort aan, want we trekken samen de keuken in, we gaan leren inmaken en wecken!

Heb je een moestuin en wil je het hele jaar door van je eigen, verse, zelfgekweekte groentjes genieten? Heb je een massa weckpotten of draaidekselpotten staan, maar weet je niet goed hoe je nu juist aan dat “wecken” of “steriliseren” moet beginnen? Dan is deze workshop iets voor jou!

Ik leer je hoe je die met veel liefde en zorg gekweekte groenten tot lekkere, voedzame maaltijden verwerkt en hoe je ze correct kan bewaren. Je grootmoeder zal het graag horen want “Wecken is Hip”! Ik leg je graag uit wat het weckproces juist inhoudt, hoe je van start gaat en wat de belangrijkste “do’s & don’ts” zijn. In deze workshop wecken we een smeuïge passata.

Daarnaast toon ik voorbeelden van eenvoudige, geweckte ingrediënten, zoals bv. patatjes, worteltjes, boontjes,… voor een snelle portie gebakken patatjes bij de lunch of gebraden kip; of een snelle “wortelstoemp”. Een geweldig plan B wanneer je eetplanning in het honderd loopt of om het eens een avond wat gemakkelijker te hebben in de keuken!

En verder geef ik nog enkele voorbeelden van gerechtjes die ingemaakt kunnen worden. Bij het inmaken ligt de focus op zuur, zoet of olie voor de bewaring van je ingrediënten.

Omdat we een hele workshop alleen maar over eten praten, heeft iedereen honger tegen het einde. Dus wanneer de chutney aan het garen is, dekken we de tafel om te proeven van een hele reeks confituurtjes, chutneys, geleien en ingemaakte groentjes met een boterham.

Deze workshop kost 65 euro per persoon.

Moeke Marleen zorgt voor de ingrediënten en de draaidekselpotjes. Breng zelf een schort, snijmesje en snijplankje mee, evenals een weckpot van 0.5L met bijpassende klem(men) en rubber.

Je gaat terug naar huis met een pot zelfgeweckte passata, een draaidekselpotje ingemaakte groenten of een chutney en een handleiding “Wecken & inmaken” met informatie en recepten om thuis verder mee aan de slag te gaan.