Vogelmuur: verrassend onkruid

Vogelmuur (Stellaria media) is een veelvoorkomende en veelzijdige plant die behoort tot de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Het is een eenjarige plant die wijdverspreid is in Europa, Azië, en delen van Noord-Amerika. De Nederlandse naam "Vogelmuur" komt van het feit dat vogels deze plant vaak graag eten. Het is een kleine, maar opvallende plant die vaak over het hoofd wordt gezien vanwege zijn alledaagse karakter, maar die een schat aan culinaire en medicinale toepassingen biedt. In deze tekst zullen we dieper ingaan op hoe Vogelmuur eruitziet en hoe het gebruikt kan worden in zowel medicinale als culinaire contexten.

Uitzicht en kenmerken: vogelmuur heeft een kenmerkend uiterlijk met zijn zachte, sappige stengels die over de grond kruipen en wortels vormen waar ze de grond raken. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 10-40 centimeter. De bladeren zijn ovaalvormig, tegenovergesteld gerangschikt en hebben een heldergroene kleur. Elk blad heeft een dunne lijn van kleine haartjes langs de steel. De bloemen van Vogelmuur zijn wit en hebben vijf hartvormige bloemblaadjes die in twee delen zijn gespleten, waardoor het lijkt alsof de bloem tien bloemblaadjes heeft. De bloemen bloeien van het vroege voorjaar tot de zomer en zijn meestal te vinden in tuinen, akkers, graslanden en langs de randen van paden.

Medicinale toepassingen: vogelmuur is al eeuwenlang gebruikt als geneeskrachtige plant in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen. De hele plant, inclusief de bladeren, stengels en bloemen, heeft medicinale eigenschappen die nuttig kunnen zijn voor verschillende aandoeningen. Enkele van de belangrijkste medicinale eigenschappen van Vogelmuur zijn:

 • Ontstekingsremmend: Vogelmuur wordt traditioneel gebruikt als een ontstekingsremmend middel, dat kan helpen bij het verlichten van ontstekingen in het lichaam, zoals bij artritis of gewrichtspijn.
 • Verzachtend: De slijmstoffen in Vogelmuur maken het een verzachtend middel voor de slijmvliezen, wat gunstig kan zijn bij keelpijn, hoesten of irritaties van de luchtwegen.
 • Diuretisch: Vogelmuur kan dienen als een mild diureticum, dat kan helpen bij het bevorderen van de urinestroom en het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam.
 • Versterking van het immuunsysteem: De plant bevat vitamine C en andere voedingsstoffen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen, vooral in tijden van verkoudheid en griep.

Culinair gebruik: Naast de medicinale eigenschappen heeft Vogelmuur ook een heerlijke smaak, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan culinaire gerechten. De jonge bladeren en stengels zijn eetbaar en worden vaak rauw geconsumeerd in salades. Ze hebben een milde, knapperige smaak die lijkt op die van spinazie of waterkers. Hier zijn enkele culinaire toepassingen van Vogelmuur:

 • Salades: Voeg jonge Vogelmuurbladeren toe aan salades voor een extra smaak en voedingswaarde. Combineer het met andere wilde eetbare planten om een gezonde en smakelijke wilde salade te maken.
 • Soepen en stoofschotels: Voeg Vogelmuur toe aan soepen en stoofschotels om de voedingswaarde te verhogen en een milde groene smaak toe te voegen.
 • Pesto: Gebruik Vogelmuur als een alternatieve groene basis voor pesto in plaats van basilicum. Combineer het met pijnboompitten, knoflook, olijfolie en Parmezaanse kaas voor een smakelijke saus.
 • Smoothies: Voeg een handvol Vogelmuur toe aan je groene smoothies om extra voedingsstoffen en frisheid toe te voegen.

Let op: Hoewel Vogelmuur een veelzijdige plant is die zowel medicinaal als culinair kan worden gebruikt, is het essentieel om voorzichtig te zijn bij het plukken van wilde planten. Verzamel Vogelmuur bij voorkeur op schone locaties, weg van wegen en industriegebieden, om te voorkomen dat de plant wordt besmet met schadelijke stoffen.

Conclusie: Vogelmuur is een alledaagse, maar waardevolle plant die veel te bieden heeft. Het kan worden gebruikt als een effectief medicinaal kruid voor het verlichten van ontstekingen, als verzachtend middel en voor het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast is het een smakelijke en voedzame toevoeging aan verschillende culinaire gerechten. Door zijn overvloed en toegankelijkheid verdient Vogelmuur een plekje in onze medicijnkastjes en op onze borden.

Probeer zeker het volgende, eenvoudige, maar lekkere receptje! Heel lekker bij een stukje kip of pasta...


PESTO VAN VOGELMUUR

 • 100 gr gewassen, gedroogde vogelmuur
 • 50 gr geroosterde noten of pitten (kies zelf uit cashewnoten, hazelnoten, walnoten, zonnebloempitten, pijnboompitten of een combinatie van verschillende soorten)
 • 50 gr Parmezaanse kaas (of enkele lepels gistvlokken als vegan variant)
 • 1 teentje look
 • Citroensap
 • Olijfolie
 • Peper & zout naar smaak

Blend alle ingrediënten. Voeg olijfolie toe tot de gewenste consistentie is bereikt en voeg citroensap toe tot er genoeg zuurtje in zit. Kruid af met peper & zout.


(Deze blog is geschreven op 1 augustus 2023, maar door van platform te veranderen is de datumreferentie verdwenen.)

Daslook - Koning van de lente