Rucolapesto

Bij een klassieke pesto meng je basilicum, pijnboompitten, Parmezaan en olijfolie met knoflook, peper, zout en wat citroen.

Maar pesto kan je maken van zowat alle groene, kruidige planten… basilicum, zevenblad, daslook, paardenbloemblad of rucola… ze hebben allemaal hun eigen smaak en leveren geweldige pestovarianten op.

Het volgende recept heb ik leren kennen bij mijn beste vriendin in Nederland.

Dit weekend was ik bij haar op bezoek en heb ik een paar uurtjes de handen uit de mouwen gestoken in haar moestuin. Bij gebrek aan een eigen moestuin kan ik daar enorm van genieten! Zij kan de hulp gebruiken en ik de ontspanning... Het is een win-winsituatie!

Haar rucola was behoorlijk uitgezaaid en mocht wat beteugeld worden. Ik heb één paadje vrijgemaakt in haar moestuin en had zowaar 400 gram rucolablaadjes verzameld. Té lekker om niks mee te doen, dus gingen Sarah & ik aan de slag in de keuken om een veelvoud van haar beproefde recept te maken.

Ingrediënten:

- 100 gr rucola (gewassen)

- 100 gr cashewnoten

- 100 gr pecorino

- 100 ml olijfolie

- 1 teentje knoflook

Doe de rucola in de keukenrobot en maal deze fijn, voeg stelselmatig de pecorinokaas, de teentjes knoflook en de cashewnoten toe. Laat de keukenrobot draaien tot alles mooi vermalen is en voeg vervolgens de olijfolie toe.

Wij kiezen ervoor om beperkt olijfolie toe te voegen en een vrij vast mengsel te maken, omdat wij de pesto in kleine porties invriezen. Ideaal om in de loop van het jaar een portie te laten ontdooien om bij de pasta, kip, vis of op een broodje met mozzarella te doen. Je kan kleine plastic potjes voorzien, maar je kan de pesto ook in grotere ijsblokvormen duwen en deze na het bevriezen in grotere Tupperwares verzamelen in de diepvriezer. Dan heb je geen gedoe met kleine portiepotjes.

Afhankelijk van de toepassing kan je de pesto vervolgens nog wat vloeibaarder maken door extra olijfolie toe te voegen. 

Ik ben er in ieder geval gek op. Hopelijk vinden jullie hem nét zo lekker als wij... Bovendien is deze pesto goedkoper dankzij het gebruik van cashewnoten en Pecorino i.p.v. pijnboompitten en Parmezaan. En ook dat is mooi meegenomen!


Smakelijk!


(Deze blog werd geschreven op 18 juli 2021, maar door het overschakelen van platform is de datumreferentie verdwenen.)

Dukkah: een betoverende mix van smaak & geschiedenis