Iedereen heeft een favoriete soep. Wel, de mijne is courgettesoep met blad van Oost-Indische kers.
En wat lekker is wil ik met jullie delen!
Deze soep is a) supergemakkelijk om te maken; b) origineel; c) simpelweg superlekker en d) nog gezond ook omwille van de vitamine C en mineralen in Oost-Indische kers.
Ik heb deze plant dan ook ALTIJD in mijn tuin staan.
Wat heb je nodig?
- 2 grote of 3 kleine uien
- 2 courgettes (gewoon formaat)
- 4 teentjes look
- 3 liter bouillon (of water en bouillonblokjes)
- 35 à 40 blaadjes van Oost-Indische kers (verschillende groottes)
- peper en zout
- room (of sojaroom)
Hoe ga je te werk?
Snipper de uien en stoof deze eventjes glazig in wat vetstof. Ik werk zelf gemakkelijk met kokosolie, maar uiteraard is olijfolie of boter ook prima.
Doe vervolgens de gesnipperde look er ook bij, evenals de gesneden courgettes.
Stoof deze gedurende 5 minuutjes.
Voeg nadien de bouillon toe, of, zoals ik heb gedaan, 3L water en het benodigde aantal kippenbouillonblokjes.
Dit mag nu gedurende zo’n 20 à 25 minuten doorkoken.
Als laatste voeg ik de blaadjes van de Oost-Indische kers toe. Ik scheur de grootste blaadjes in enkele stukken. Kleine blaadjes gaan zo mee in de soeppan.
Dit laat ik nog eens 5 minuutjes koken en dan zet ik de pot van het vuur en mix ik het geheel. Zorg dat de soep niet te dik is, want gemixte soep met courgette wecken is niet evident. Zo’n soep is beter wat te dun dan te dik. Voeg eventueel wat extra bouillon toe om te verdunnen. Kruid af met peper & zout.
Aangezien ik deze soep graag het jaar door op voorraad heb, weck ik altijd enkele porties.
Door de courgettes die er in zitten moet je de soep echt minstens 2 uur wecken op 100°C.
Ik serveer deze soep altijd met een scheutje room en, wanneer er bloemetjes beschikbaar zijn, ook met enkele bloempjes van de Oost-Indische kers. Dat presenteert mooi en de bloemen zorgen voor een pittige toets.
Wacht niet te lang om deze soep te maken. Er zijn namelijk koudere nachten in het verschiet. Bij de eerste nachtvorst gaan de bladeren kapot en moeten we opnieuw tot het volgende seizoen wachten.
Gelukkig is deze plant heel gemakkelijk te kweken. Eén keer die een plaatsje heeft gekregen in je tuin zaait hij gemakkelijk uit en moet je niet meer opnieuw zaaien. Je kan deze ook prima in een pot houden.
Probeer het eens!
Bekijk het filmpje op YouTube via de volgende link: Oost-Indische kerssoep
(Deze blog werd geschreven op 2 november 2021, maar door van platform te veranderen is de datumreferentie verdwenen.)