Notenwijn is een eenvoudig zelf te bereiden drankje dat perfect op smaak is tegen de eindejaarsdagen.
Het is een mengsel waarbij groene, onrijpe walnoten enkele weken trekken in rode wijn, oude graanjenever en kristalsuiker. Het wordt ook wel eens notenporto of walnotenwijn genoemd. Natuurlijk is het geen echte porto, maar de smaak is vergelijkbaar. Notenwijn is namelijk een heel donkere, zoete aperitief- of digestiefdrank.
De walnoten worden meestal voor Sint-Jan (24 juni) geplukt, maar tot uiterlijk half juli is nog mogelijk. Belangrijk is om te kijken dat er nog geen houtvorming is, zodat de noten nog gemakkelijk versneden kunnen worden, én dat het groen omhulsel geen zwarte vlekjes heeft.
Er zijn verschillende receptjes in omloop, maar ik gebruik de volgende ingrediënten.
- 34 walnoten (waarvan enkele versneden)
- 6.5L rode wijn
- 1L oude graanjenever (35%)
- 1.5 kg kristalsuiker
Doe alles samen in een "dame Jeanne" (grote glazen fles) en laat gedurende 6 à 8 weken trekken. Draai regelmatig met de fles, zodat de suiker oplost. Na 6 à 8 weken zeef je het mengsel met een zeef en neteldoek.
Vervolgens doe ik deze notenwijn in kleinere, glazen flesjes die ik nog 3 à 4 maanden laat rijpen. Tegen de eindejaarsdagen is de smaak perfect!
Met een mooi etiket is het ook een leuk, lekker en origineel cadeautje voor familie & vrienden!
Voor de werkwijze kan je ook naar het volgende filmpje kijken.
(Deze blog werd geschreven op 18 juli 2021, maar door het veranderen van platform is de datumreferentie verdwenen.)