Pompoenlasagne met gedroogde pompoen

Tijdens een periode koken en eten volgens het Keto-principe ben ik op een receptje van pompoenlasagne gestoten waarbij je in plaats van pastavellen schijven pompoen gebruikt. Wat een ontdekking!

Ik hou écht van de smaak van pompoenlasagne op herfstachtige dagen.

Maar eigenlijk was het altijd zo’n gedoe op mijn bord. Je kon nooit écht een mooi stukje op je bord scheppen zonder nog een deel waterachtige tomatensaus erbij. De verse pompoen was natuurlijk vochtig, waardoor die geen tomatensaus kon opnemen, zoals de pastavellen normaal doen.

Dus… ging ik op zoek naar een oplossing!

Ik ben beginnen experimenteren met mijn droogoventje, want wanneer het resultaat te vochtig is, denk ik direct aan “drogen”.

Afgelopen weekend heb ik enkele butternutpompoenen geschild, in schijven gesneden, de pitjes apart gehouden en alles in mijn geweldige Excalibur-droogoven gestoken.

Het drogen van deze pompoen gebeurt op 65°C en duurt zo’n 10 à 12 uren. De pitjes moeten zelfs nog langer drogen tot ze helemaal krokant zijn. Ik droog ze graag mee om te gebruiken in brood of granola, met wat kruiden in een slaatje of als gezond knabbeltje. 

Maar nu terug naar de pompoenschijven.

Eenmaal die goed droog zijn, berg ik ze op in glazen weckpotten. Omdat ze droog zijn, kan je ze héél lang bewaren. Ik streef er naar om mijn voorraad op 1 jaar op te gebruiken en zo letterlijk van de ene oogst naar de andere te werken. Opgepast, de schijven krullen zowat alle kanten op. Bij het drogen blijven ze helaas niet mooi vlak. Maar ze breken ook gemakkelijk in stukjes, zodat je ze toch in een vlakke laag kan aanbrengen.

En dan kwam de smaaktest… Wij hebben de proef op de som genomen en 2 schalen pompoenlasagne gemaakt, namelijk 1 schaal met verse butternut en 1 met gedroogde pompoen.

Tsjakka!!! Gelukt!!! De lasagne met gedroogde pompoen zorgt voor een stevige portie zonder waterige tomatensaus wanneer je deze uitschept én een lekkerdere bite / structuur dan met verse.


(Rechts: verse pompoen met waterachtige tomatensaus (te vochtig). Links: gedroogde pompoen, perfect om uit te scheppen.)


Ik weet dus wat me te doen staat de komende weken. Af & toe een pompoen versnijden en drogen, zodat ik steeds gedroogd materiaal in mijn voorraad heb staan voor een snelle lasagne. Wanneer je zowel de pompoen als potten pastasaus in voorraad hebt, is een lasagne maken géén werk meer.

Probeer het zelf eens en laat me zeker weten wat jij er van vindt!

Pompoen drogen


Pompoenlasagne:

Maak een tomatengroentensaus (al dan niet met vlees). Begin in een glazen schaal met een laagje pastasaus. Leg hierop schijven pompoen (dit kan zowel met verse als met gedroogde). Dek af met een laagje pastasaus en ga zo verder met het bouwen van laagjes door telkens pompoen en pastasaus af te wisselen. Eindig bovenaan met een laagje pastasaus en voeg nog wat gemalen kaas toe. Zet gedurende 40 minuten in een oven op 180°C en geniet daarna van de pure herfstsmaken!


(Deze blog werd geschreven op 9 oktober 2021, maar door van platform te veranderen is de datumreferentie verdwenen.)


Rucolapesto